Autobezit nog altijd populair

18 maart 2016


Het aantal auto’s in Nederland is voor het eerst boven de 8 miljoen uitgekomen. Dat bevestigde een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag na berichtgeving van BNR.

De mijlpaal werd op 1 januari al bereikt, maar Bovag bracht de cijfers nu pas naar buiten om af te wachten of het niet ging om een tijdelijke piek. Dat blijkt niet het geval. Het aantal auto’s op de Nederlandse wegen steeg sinds de jaarwisseling verder naar meer dan 8 miljoen deze maand.

Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen volgens Bovag. Het aandeel van volledig elektrische auto’s is met 0,1 procent nog marginaal. Daarnaast zijn er nog eens 2 procent deels elektrische auto’s, zoals hybrides. Sinds 2000 is het aandeel van dieselauto’s door stimuleringsmaatregelen van de overheid gestegen van 13 naar 17 procent. Dat ging vooral ten koste van auto’s die rijden op gas.

Wat verder opvalt is dat jongeren niet minder vaak een auto bezitten. ,,De trends zeggen dat jongeren liever een iPhone hebben dan een auto of dat ze auto’s delen, maar dat blijkt niet uit de cijfers”, aldus de zegsman. Het aandeel jongeren met een auto bleef ongeveer gelijk, maar in absolute zin was sprake van een toename. ,,Autodelen is meer iets voor de grootstedelijke gebieden.”