Dealers verkopen minder auto’s in juli

2 augustus 2016


De autoverkopen in Nederland nemen nog altijd af. In juli verkochten autodealers gezamenlijk 31.261 nieuwe auto’s.

Dat is een daling met 7,6 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, blijkt dinsdag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Na zeven maanden staat de teller van het aantal verkochte nieuwe auto’s op 225.223. Daarmee lopen de verkopen ruim 4 procent achter bij 2015.

Volkswagen deed traditiegetrouw de beste zaken en verstevigde zijn positie als marktleider met een marktaandeel van 16,5 procent in juli. De Volkswagen Polo was die maand het best verkochte model met een marktaandeel van 4,5 procent. Ook de Golf en Up! van Volkswagen bleken in trek. De Renault Clio en Opel Astra completeren de top vijf.

In de eerste zeven maanden van dit jaar waren verder vooral auto’s van Renault (8,6 procent marktaandeel) en Opel (8 procent) populair.

De animo voor elektrisch aangedreven voertuigen is volgens Aumacon eveneens tanende, ondanks de aantrekkelijke voorwaarden waartegen dergelijke auto’s gekocht en gereden kunnen worden.

Volgens de onderzoekers zit de markt met smart te wachten op nieuwe elektrische modellen, met aantrekkelijke prijzen en een grotere actieradius.

Tweedehands

Uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie bleek verder dat de verkopen van tweedehandspersonenauto’s afgelopen maand wel in de lift zaten.

Het aantal occasions dat door autohandelaren aan consumenten werd verkocht, steeg met 5,6 procent tot 97.230 auto’s. Particulieren onderling verkochten 57.412 auto’s aan elkaar. Dat is een minieme daling ten opzichte van juli 2015.

VS

Dinsdag werd ook duidelijk dat de grote autofabrikanten General Motors (GM) en Ford hun verkopen in de Verenigde Staten in de afgelopen maand hebben zien dalen. De terugloop was groter dan waar kenners gemiddeld op rekenden. Fiat Chrysler en Nissan verkochten wel meer auto’s, maar de groei viel tegen.

GM, de grootste automaker in de VS, verkocht 1,9 procent minder auto’s, waar een daling van 1 procent werd verwacht. Ford, de Amerikaanse nummer twee, zag zijn verkopen met 3 procent teruglopen. Kenners hadden een kleine krimp van 0,5 procent voorzien. Fiat Chrysler en Nissan stelden teleur met beperkte groei.

Ford waarschuwde vorige maand al dat de Amerikaanse automarkt na het recordjaar 2015 stagneert. De tegenvallende cijfers lijken er inderdaad op te duiden dat de reeks van zes jaar met groei ten einde komt.