Europese autoverkoop groeit fors met 16 procent

15 juni 2016


De verkoop van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie is in mei met 16 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. In alle grote Europese automarkten, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, was sprake van dubbelcijferige groei. In Nederland werd een plus van krap 5 procent gemeten. Dat maakte brancheorganisatie ACEA donderdag bekend.

In totaal werden vorige maand bijna 1,3 miljoen auto’s verkocht in de EU. De Europese autoverkoop nam daarmee voor de drieëndertigste maand op rij toe. Van de grote automarkten liet Italië de sterkste toename zien (plus 27,3 procent). Ook Frankrijk (plus 22,3 procent) en Spanje (plus 20,9 procent) droegen fors bij aan de verkoopstijging.

De verkopen in Duitsland stegen met 11,9 procent tot krap 287.000 auto’s. Daarmee bleef het land veruit de grootste afnemer, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk waar bijna 204.000 auto’s werden verkocht, 2,5 procent meer. Nederlandse autohandelaren wisten in totaal ruim 29.000 nieuwe auto’s aan de man te brengen.

Het best verkochte automerk in de EU was Volkswagen, met 143.303 wagens. Daarna kwamen Renault, Opel en Peugeot.

Het marktaandeel van het gehele Volkswagen-concern (met ook merken als Skoda, Seat, Audi en Porsche) daalde in mei naar 24 procent, van 25,5 procent een jaar eerder. Het concern, dat nog wel marktleider is, kampt nog altijd met de nasleep van het dieselschandaal.

Renault Group, met daarin ook Dacia, verdrong PSA (Peugeot, Citroën en DS) van de tweede plaats.