Import elektrische tweedehands auto’s stijgt fors, nu nog profiteren van 7 procent bijtelling

29 oktober 2015


Er komen dit jaar flink meer gebruikte elektrische auto’s uit het buitenland de Nederlandse weg op. De import lag in het derde kwartaal ruim drie keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van VWE voertuiginformatie en -documentatie.

De toename heeft te maken met de bijtelling voor veel van deze auto’s, die met ingang van volgend jaar omhoog gaat van 7 naar 15 procent. Daarom willen veel zakelijke rijders nog voor het eind van het jaar een nieuwe stekkerauto aanschaffen, met als gevolg dat van veel modellen de nieuwe versies voor dit jaar al uitverkocht zijn.

In de eerste drie kwartalen telde VWE bij elkaar 502 importen van zogeheten plug-in hybride occasions. Vorig jaar ging het in deze periode nog om 199 voertuigen, het jaar daarvoor slechts om 31. Afgelopen kwartaal haalden importeurs wel 256 stuks naar ons land. Het overgrote deel hiervan is door bedrijven gekocht.

Plug-in’s zijn auto’s met zowel een elektrische als een benzinemotor. De import van volledig elektrische wagens betrof in totaal 100 exemplaren, tegen 36 in de eerste negen maanden van vorig jaar.