Minder auto’s gestolen in 2015

25 januari 2016

In 2015 zijn er minder auto’s en andere voertuigen gestolen. Bij personenauto’s daalde het aantal ten opzichte van het jaar ervoor met 5,8 procent naar 10.091. Diefstal onder alle voertuigen nam met 4,8 procent af. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het totaal aantal gestolen voertuigen kwam vorig jaar uit op 29.218, voor het eerst in jaren onder de 30.000. “Een mooie mijlpaal”, aldus AVc-directeur Titus Visser.

Vooral de daling van het aantal gestolen jonge auto’s (-14 procent) is volgens AVc opvallend. Voor een deel komt dit doordat in jongere auto’s betere alarmsystemen zitten. Daardoor is het voor autodieven moeilijker deze onopgemerkt te openen.

Visser ziet wel dat het dievengilde zich nu meer richt op personenauto’s van vier tot acht jaar oud. “Het aantal diefstallen binnen deze categorie is met 16 procent toegenomen. In algemene zin raden wij autobezitters aan zich te laten informeren over het diefstalrisico van hun auto. Op basis daarvan kunnen zij een betere beveiliging van hun auto overwegen.”

Uit de cijfers blijkt dat personenauto’s ouder dan acht jaar minder in trek zijn. Lichte bedrijfswagens (-20,5 procent), zware bedrijfswagens (-31 procent) en aanhangwagens, caravans en opleggers (-21 procent) werden ook minder gestolen. Het aantal gestolen motorfietsen steeg met ruim 5 procent.

Keerzijde van het verhaal is dat vorig jaar minder gestolen auto’s zijn teruggevonden. Dit aandeel daalde van 39,6 naar 37,4 procent.